Nahajate se tukaj

POŽAR NA OŠ STARA CERKEV

Dne 09. 06. 2013 ob 3.20 ponoči smo bili gasilci pozvani  na intervencijo  v osnovno šolo Stara cerkev. Že med prihodom v gasilsko orodišče je domači poveljnik zahteval od Regijskega centra za obveščanje (112), da je glede na razmere potreben alarm tretje stopnje, kar pomeni, da so bile obveščene vse razpoložljive enote v bližnji okolici Stare cerkve. Na intervenciji so tako sodelovale enote PGD Stara cerkev,  PGD Kočevje, PGD Ložine,  PGD Šalka vas, PGD Dolga vas, PGD Livold, PGD Mahovnik in gasilski društvi PGD Dolenja vas , PGD Ribnica iz gasilske zveze Ribnica, kateri sta bili predvideni, kot rezerva ob morebitnem pomanjkanju gasilne vode. Intervencijo je skupaj z vodjem intervencije koordiniralo vodstvo GZ Kočevje.

Ob prihodu prvih gasilskih enot ob 3.30 je bil požar polno razvit, plameni so že zajeli celotni osrednji del stavbe, plameni so se iz ostrešja dvigali nekaj metrov visoko.  Enotam je zaradi dveh požarnih zidov uspelo zaustaviti širjenja požara (ob 4.30 uri) v mejah, v katerih je bil požar že pred začetkom intervencije in požar pogasiti do 6.00 ure. Od 6.00-12.00 ure je potekalo pregledovanje prostorov ter gašenje posamičnih plamenov. Zahtevno delo so gasilci opravljali s pomočjo izolirnih dihalnih aparatov.  Večji del enot je požarišče zapustilo že zjutraj pred 6.00 (gasilci iz GZ Ribnica) in takoj po 6.00 uri (del enot GZ Kočevje),  preostale enote pa ob 12.00. Domači gasilci so že v jutranjih urah poskrbeli za osvežilni napitek in prigrizek. Domača enota PGD  Stara cerkev  je opravljala kontrolo požarišča še cel popoldan in hkrati pomagala šolnikom pri čiščenju in praznjenju stvari iz objekta šole. Enoti PGD Stara cerkev  in PGD Ložine sta preko noči zagotavljali požarno stražo do 7.00 ure naslednjega dne, ko so na požarišče prišli gradbinci. Ob 7.00 uri zjutraj naslednjega dne je bila tako zahtevna  gasilska intervencija zaključena.

Skupaj je gašenje požara izvajalo 100 gasilcev, kar je bila dovolj velika gasilska formacija za uspešno in hitro pogasitev požara. Pri gašenju požara je sodelovalo 16 gasilskih vozil. Požarno vodo smo zagotavljali preko gasilskih cistern iz hidrantnega omrežja in dveh motornih brizgaln MB (vodnjak).  Dodatna razsvetljava zaradi polno razvitega požara, obstoječe razsvetljave in zgodnjega jutra ni bila potrebna. Za gašenje je bilo porabljeno okoli 154.000 litrov vode, napolnjenih je bilo 29 jeklenk za izolirne dihalne aparate.  Gasilci so za intervencijo porabili 752 delovnih ur, brez upoštevanja ur za čiščenje opreme in pranje avtomobilov. Ovrednoteni stroški intervencije po ceniku Gasilske zveze Slovenije znašajo tako 27.500 €. Gasilci so svoje delo opravili prostovoljno in brezplačno.  Nihče izmed gasilcev ni bil poškodovan, uničeno je bilo 6 tlačnih cevi in 2 ročnika. Požar na srednji šoli je bil izredno zanimiv za medije, požarišče sta obiskala tudi pristojni minister in predsednik države. Župan občine Kočevje je sklical tudi tiskovno konferenco.

Koledar

nedelja
26
Po To Sr Če Pe So Ne
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31