Nahajate se tukaj

Preventiva

Poiskati, prebrati, naučiti se,...

    Poskusiti, nabirati izkušnje,...

         Vedeti, utrditi, znati.

To so koraki s katerimi stopamo po poti preventive. Pot je dolga a pomembno je, da nas na njej spremljajo dobri vzgledi, možnosti pridobivanja novih znanj in dobra praksa. Z znanjem, pridobljenimi izkušnjami, stalnim utrjevanjem naučenega  odpravljamo, zmanjšujemo ali preprečujemo negativne vire morebitnih nesreč oz. povečujemo vpliv pozitivnih.

Pojem preventive je tradicionalno definiran linearno in predvsem v smislu dobesednega pomena izraza, ki je "priti prej" ali "hoditi pred", torej kot nekaj ločenega od kurative. Tako npr. Dekleva (1990) preventivo definira kot bolj ali manj zavestno dejavnost, ki jo izvajamo zato, da bi v bodoče dosegli neke pozitivne učinke ali se izognili negativnim. Poštrak (1998) meni, da preventiva pomeni, da nekaj preprečujemo, "če pa je tisto že nastalo pa ukrepamo v smeri preprečevanja še nadaljnjega razvoja tistega".

Gasilke in gasilci posameznih društev GZ Kočevje preventivi pripisujemo posebno noto. Še več, izvajanje najrazličnejših preventivnih dejavnosti je del našega poslanstva. Nova znanja, izkušnje pridobljene na različnih usposabljanjih in sodelovanje na tekmovanjih omogočajo razvoj naših gasilk in gasilcev. Samo na ta način postajamo boljši, postopamo pravilno in smo kos pogosto zelo nevarnim situacijam, kjer rešujemo življenja, premoženje... S številnimi dejavnostmi (dejavnosti v okviru meseca požarne varnosti, strokovne delavnice in predavanja itd.) in akcijami (prikaz pravilnega rokovanja z gasilnikom, prikaz pravilnega gašenja manjših, začetnih požarov, preventivni pregledi objektov, kurišč in dimnikov...) skušamo tudi v našo okolico - med naše prijatelje, vaščanke in vaščane, mladino vnesti nova znanja, opozoriti na možnosti nesreč oz. jih odpraviti še preden te povzročijo škodo, nas prizadanejo.

K  boljšemu, bolj varnemu lahko prav vask prispeva svoj del.

Kako? Deluj preventivno!

  • DA lastni odvogornosti.
  • DA spoštovanju predpisov, navodil, prepovedi (npr.: kurjenja v naravi)!
  • DA znanju o uporabi gasilnega aparata in drugih priročnih gasilnih sredstev!
  • DA uporabi javljalnikov požara!
  • DA urejenosti naših bivališč, okolice kurišč, podstrešij, kleti, dimnikov!
  • DA nakupu in uporabi kvalitetnih električnih naprav!
  • DA pravilni uporabi najrazličnejših grelnih teles!
  • DA previdnosti pri uporabi ognja (sveče, novoletna drevesca, pikniki v naravi)!
  • NE odmetavanju cigaretnih ogorkov, neprevidnemu delu z odprtim ognjem (v naravi, v bližini nevarnih snovi, eksplozivnih sredstev...)!
  • NE vandalizmu in igri z ognjem!

Koledar

petek
21
Po To Sr Če Pe So Ne
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30