Nahajate se tukaj

Orientacija

Mladinska komisija v gasilski zvezi iz leta v leto deluje aktivnejše. Med osnovne aktivnosti sodi tudi tekmovanje mladih v orientaciji. Orientacijski pohodi so pripravljeni z različnimi nalogami, glede na teren in sposobnost tekmovalcev.

Orientacija ali gibanje v naravi. Beseda oriantacija je udomačena tujka in v prevodu pomeni: razvedovanje, ugotavljanje svojega položaja glede na točko ali smer, lego ali položaj v prostoru. Za gibanje v naravi veljajo merila, ne le vedenjska, ekološka in podobna, ampak tudi merila varnosti in racionalnosti. Osnovno pravilo za pohod v naravo pa tudi gasilsko intervencijo ali reševalno akcijo je, da se za pot dobro pripravimo in opremimo.

Za orientacijo uporabljamo:

  • Naravne danosti: veter, sonce, mesec, ozvezdje, ipd.;
  • Pripomočke za orientacijo: različne karte in zemljevidi, kompas in busola, ravnila, merila.

Namen orientacijskega tekmovanja je v najkrajšem času priti od štarta do cilja s pomočjo karte specialke praviloma neznanega terena, v kateri je z nadzornimi točkami določena okvirna trasa proge. Prehod skozi kontrolne točke udeleženec overi s perforatorjem na kontrolnem kartonu. Za popestritev pa se na kontrolnih točkah postavi tudi različne naloge iz gasilskih veščin, ki prinašajo dodatne točke.

Ta aktivnost zahteva skoraj enakomerno uporabo umskih in fizičnih sposobnosti udeležencain to brez finančno zahtevne opreme, izvaja se v naravi - najpogosteje v gozdu. Zaradi raznolikosti in pestrosti je orientacija pri mladih izjemno priljubljena.

spoznavanje zemljevidov, kompasa...
spoznavanje dela s kompasom
potrebno praktično znanje na točkah

Koledar

sreda
21
Po To Sr Če Pe So Ne
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29