Nahajate se tukaj

Mladinska komisija

»Mladina je neodgovorna. Mladina ne spoštuje avtoritete.

                 Mladina je nehvaležna. Mladina se upira.

                                Mladina ne razume. Mladina rada žura.

                                                   Na mladini svet stoji. »

 

Teh nekaj stavkov sem srečala pred leti, a so mi všeč še danes. Ne samo všeč, celo strinjam se z vsebino.

Zgoraj zapisani vsebini se članice in člani Gasilske zveze Kočevje pogosto nasmejemo, a se z njo strinjamo. Na mladini stoji svet, tudi gasilski svet!

Mladi, tako dekleta kot fantje, vključeni v posamezna gasilska društva,  so temelj njihovega dela, njihovega razvoja, še več, so kazalec dobrega in uspešnega dela društva. A za to je potrebno veliko dela, prizadevnosti, vložene energije, dobrih idej in sproščenega  okolja. Otroci in kasneje mladostniki potrebujejo svobodo, svoj prostor, svojo priložnost, potrebujejo tudi pot. Pravo pot. V želji, da mladini to omogočimo, pripravljamo najrazličnejše aktivnosti, med katerimi lahko vsak najde košček zase. Tako počasi v svoje vrste pridobivamo nove člane, pripadne gasilstvu, mlade ljudi, ki začnejo prepoznavati moč in pomen prostovoljstva, mlade ljudi, ki so pripravljeni pomagati.

Da bi bilo delo z mladimi se boljše, da bi društva lahko ponudila še več, je  GZ Kočevje po letu 2000 ustanovila Mladinko komisijo (MK). Ta je pod vodstvom Marjana Ferka (predsednik) ter člani Aleksandro Kocjan, Matejo Žvab, Alešem Cimpričem in Alešem Movrinom s svojim aktivnim delom pričela leta 2005.

Danes mladina, torej mlajša generacija gasilk in gasilcev, predstavlja kar petino članstva GZ Kočevje. 140 pionirk in pionirjev predstavlja najmlajšo generacijo, 115 mladink in mladincev, pa težko čaka, da postanejo pravi gasilci (s 16 leti postanejo gasilski pripravniki, pri 18 letih izpolnjujejo pogoj za opravljanje tečaja za pridobitev čina gasilec).

Paleta aktivnosti, naj poleg gasilskih tekmovanj naštejemo samo najpomembnejše: kviz gasilske mladine, tekmovanja za pridobitev bronaste, srebrne in zlate preventivne gasilske značke, tekmovanje v orientaciji, vsakoletni Zbor mladih, športne igre ter številne ustvarjalne delavnice…, omogočajo mladim pridobiti vsa potrebna znanja, veščine in izkušnje iz področja varstva pred požari, gasilske preventive in širše… znanja iz področja zaščite in reševanja, ki jih v življenju mnogokrat potrebujemo, a jih danes, z izjemo v gasilskih organizacijah, težko pridobimo.

Koledar

petek
21
Po To Sr Če Pe So Ne
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30